Overslaan en naar de inhoud gaan
Thijs Verheul

Zonder de mystiek rondom startups is er geen gek die eraan begint

Bron: MT/Sprout, 31 januari 2024  - Thijs Verheul tijdens een How I dit it-sessie op MT/Sprout. Foto: Quinten van Vliet

'Stop met die mystiek rond startups', betoogde TIAS-docent Camilla van den Boom onlangs op MT/Sprout. Ondernemer Thijs Verheul is het daarmee oneens. 'Net zoals jongens en meisjes gaan voetballen omdat ze Arjen Robben en Lieke Martens zien schitteren, heeft ons startup-ecosysteem dat ook nodig', schrijft hij in een opiniebijdrage.

Ik weet het nog als de dag van gisteren. Na een bruisende hospiteeravond kreeg ik eindelijk de kans om een studentenkamer te bemachtigen in het levendige centrum van Wageningen. Het was 2012, ik was twintig.

Tijdens mijn eerste ontbijt in mijn nieuwe kamer sprak ik met Tim van Oerle, oprichter van Natuurhuisje. We raakten aan de praat over ambitie, natuur, vogels en natuurlijk het studentenleven. Voor het eerst ontmoette ik iemand die werkelijk de stap had gezet om het ondernemers avontuur aan te gaan. Het voelde als een koffieafspraak met een professionele voetballer.

Ik deelde mijn ambitie om ooit te ondernemen, mijn mislukte handeltjes op Marktplaats en de beurs. Zijn advies was eenvoudig: ‘Komt wel goed, gewoon de knop omzetten en gaan.’

Lees in zijn opine verder over de noodzaak van inspirerende boegbeelden en een solide businessmodel.