Overslaan en naar de inhoud gaan
Future Mobility Park

Het Dutch Innovation Park verbindt starters, studenten en slimme mobiliteit tijdens Upstream Festival

Op 21 en 22 mei stond de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) volledig in het teken van innovatie tijdens het Upstream Festival, een internationaal startup-evenement in Rotterdam. Het Dutch Innovation Park was erbij als partner van het programma. Van inspirerende ontmoetingen met startups tot studenten die hun slimme ideeën live demonstreerden in het Future Mobility Park. Twee dagen waarop het innovatie-ecosysteem van het Dutch Innovation Park zich van zijn meest toekomstgerichte kant liet zien.

Slimme mobiliteit in de spotlights

Op 21 mei vormde het Future Mobility Park in Rotterdam het decor voor een exclusief side-event van het Upstream Festival, volledig gericht op de mobiliteit van morgen. Bezoekers maakten kennis met baanbrekende innovaties op het gebied van slimme infrastructuur, autoluwe stadsontwerpen en mobiliteitsoplossingen van startups. Het werd een dag vol inspiratie, verbinding en vooruitkijken.
Startup- en scale-up-oprichters, investeerders, beleidsmakers en mobiliteitsprofessionals kwamen samen op het test- en innovatiepark om te zien — én beleven — hoe de toekomst van mobiliteit eruitziet. Verspreid over het terrein vonden live demo’s, presentaties en showcases plaats van innovatieve toepassingen die steden slimmer, veiliger en duurzamer maken. Denk aan autonome voertuigen, slimme camera’s, mobiliteitsdata en duurzame transportoplossingen.

Studenten pitchen eigen innovaties

Bijzonder aan dit side-event was de actieve rol van studenten. Vanuit het Dutch Innovation Park pitchten meerdere studententeams hun projecten en demonstraties. Zij werkten de weken voorafgaand aan het event samen met bedrijven en partners aan concrete mobiliteitsuitdagingen.
Een team van tweedejaarsstudenten HBO-ICT van De Haagse Hogeschool installeerde bijvoorbeeld een operationele verkeerscamera met veilige netwerkverbinding, waarmee kentekens van voertuigen automatisch worden gescand. Binnen vier weken realiseerden zij een werkende oplossing – van specificaties en inkoop tot implementatie en databeveiliging. Een tastbaar voorbeeld van hoe praktijkgericht onderwijs bijdraagt aan echte innovatie.
Een ander team presenteerde een project in samenwerking met Rudozi: wat ooit begon als een studentenchallenge, groeide uit tot een afstudeerprogramma en is uiteindelijk de wens om het door te ontwikkelen richting een start-up. Rudozi ontwikkelt 360 graden cameraoplossingen voor vrachtwagenchauffeurs en helpt zo de dode hoek te verkleinen en bij gevaarlijke situaties kan het voertuigbesturingssysteem autonoom ingrijpen — met als doel het aantal verkeersongelukken te verminderen.

Verbinding met startups en scale-ups

Tijdens het hoofdprogramma van Upstream op de tweede dag gingen de accountmanagers van het Dutch Innovation Park in gesprek met ambitieuze startups en scale-ups. De gesprekken gingen over groei, samenwerking en kansen binnen het innovatie-ecosysteem van het Dutch Innovation Park. Veel jonge ondernemers reageerden enthousiast op de unieke combinatie van onderwijs, ondernemerschap en innovatie die het Park biedt. Een omgeving waar je niet alleen werkt áán je idee, maar ook mét studenten, professionals en coaches, die je helpen je startup verder te brengen. Wil je hier meer over weten? Neem dan contact met ons op.

Kijk hier voor huisvestingsmogelijkheden op het Dutch Innovation Park.

Innovatie in de praktijk

Met de samenwerking tussen het Dutch Innovation Park en het Future Mobility Network laat de campus zien hoe toegepaste innovatie in de praktijk tot leven komt. Het Park is een broedplaats waar onderwijs, onderzoek en ondernemerschap elkaar versterken, en waar vernieuwende ideeën zich via het sterke campusnetwerk verspreiden naar de regio. Door aanwezig te zijn op events als Upstream toont het Dutch Innovation Park niet alleen de kracht van studeren op een innovatiecampus, maar ook hoe mensen en projecten elkaar vinden – en samen zorgen voor impact in de praktijk.

Slimme ideeën van studenten maken mobiliteitsinnovatie zichtbaar op straat

De Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) kent een rijk ecosysteem van innovatieve bedrijven, onderwijs en overheden die werken aan slimme en duurzame mobiliteitsoplossingen. Tijdens Upstream Rotterdam is het Future Mobility Park het podium om te laten zien hoe belangrijk het is om young professionals en studenten actief te betrekken bij innovatieve mobiliteitsoplossingen. “In onze regio barst het van de slimme talenten en vernieuwende ideeën,” zegt Tamara Agatz, adviseur economische vestigingsklimaat van de MRDH. “Juist daarom moeten we studenten een podium geven binnen het start-up ecosysteem.
Op het test- en innovatiepark werken studenten tijdens hun studie samen met bedrijven aan concrete mobiliteitsvraagstukken. “Via deze netwerken en programma’s krijgen zij de kans om hun frisse, toegepaste ideeën direct in de praktijk te testen – dat is goud waard voor zowel het onderwijs als het bedrijfsleven,” vertelt Tamara. Door onderwijs en arbeidsmarkt beter op elkaar aan te laten sluiten, wordt het regionale innovatieklimaat versterkt. “Zo zorgen we ervoor dat goede ideeën niet in de collegebanken blijven hangen, maar écht impact maken op straat.

Benieuwd wat het Dutch Innovation Park voor jouw innovatie, startup of onderwijsproject kan betekenen? Neem contact op met info@dutchinnovationpark.nl.