Overslaan en naar de inhoud gaan

Innovatiekracht van Nederlandse bedrijven holt achteruit: ‘Een alarmerend signaal’

Bron: MT/Sprout, 24 oktober 2023.

De innovatiekracht van Nederlandse bedrijven holt achteruit. Efficiëntie verbeteren en quick wins zijn belangrijker dan echt vernieuwen, zo blijkt uit de Nederlandse Innovatie Monitor 2023. 'En dat is zorgelijk.'

Ruim de helft van de bedrijven heeft last van de gestegen energieprijzen, driekwart kampt met krapte op de arbeidsmarkt, bijna de helft met tekorten aan grondstoffen. Een op de vier heeft er zelfs gelijktijdig mee te maken.

Deze macro-economische verstoringen zetten bedrijven onder druk. En dat heeft flinke gevolgen, zo wordt duidelijk uit de Nederlandse Innovatie Monitor 2023 van het Amsterdam Centre for Business Innovation van de UvA.

Bron: duurzaam-ondernemen.nl, 24 oktober 2023

Belangrijkste conclusies

In totaal zijn er acht hoofdconclusies in het onderzoeksrapport:
  1. Bedrijven hebben last van verhitting op de arbeids- en grondstoffenmarkt en gestegen energieprijzen;
  2. De innovatieprestaties van bedrijven staan daardoor onder druk;
  3. Investeringen in personeel zijn daarentegen fors toegenomen;
  4. Verstoringen hebben gevolgen voor de duurzaamheidsambities van het Nederlandse bedrijfsleven;
  5. Het aandeel klimaatambitieuze bedrijven is afgenomen;
  6. Een ruime meerderheid van bedrijven is bezig met het meten van hun klimaatimpact;
  7. Bedrijven die uitgaan van doelen in plaats van beschikbare middelen, zijn meer klimaatambitieus;
  8. Bijna de helft van de bedrijven ervaart een groeiende bedreiging van cybercriminaliteit en digitale spionage.

Een uitgebreide toelichting op de hoofdconclusies, inclusief tabellen en grafieken, is te vinden in de samenvatting van het onderzoeksrapport.

Over de Nederlandse Innovatie Monitor

De Nederlandse Innovatie Monitor 2023 is uitgevoerd door het Amsterdam Centre for Business Innovation (ACBI) van de Faculteit Economie & Bedrijfskunde van de UvA, onder regie van prof. dr. Henk Volberda, hoogleraar Strategie & Innovatie en directeur van het ACBI. SEO Economisch Onderzoek heeft de monitor uitgezet en de analyses gedaan. De bevindingen zijn gestoeld op de antwoorden van een gewogen representatieve steekproef van senior-managers uit het Nederlandse bedrijfsleven.

Nederlandse Innovatie Prijs 2023

Op basis van de Nederlandse Innovatie Monitor 2023 wordt ook de winnaar bekend gemaakt van de Nederlandse Innovatie Prijs 2023. De bekendmaking vindt plaats tijdens het AVROTROS-televisieprogramma De Wereld van Morgen dat wordt uitgezonden op dinsdagavond 24 oktober om 20.30 uur op NPO1. De genomineerden voor de prestigieuze prijs zijn: Agri Poppe, Evalan, Mienis Waterzuivering, Momo Medical en The Protein Brewery.