Overslaan en naar de inhoud gaan
te weinig startups groeien door

Start-up ecosysteem verbeteren? ‘Verder kijken dan stadsgrenzen’

Het Rotterdamse ecosysteem breder dan de stad, ook Delft en omringende gemeenten vallen hieronder. Door als regio samen op te trekken kunnen we die ideale combinatie van ondernemerschap en technologische innovaties veel beter naar buiten brengen.

Bron: Innovation Origins, Milan Lenters, 27 november 2021. | foto: (c) Pixabay

Wat is belangrijk in een ecosysteem?

Welke dingen in de stad zijn belangrijk om start-ups aan te trekken of door te laten groeien? Bij Up!Rotterdam naar andere dingen dan het Britse Money, een vergelijkingssite voor financiële producten. De vergelijkingssite heeft hiervoor onder andere gekeken naar vestigingsmogelijkheden, het percentage studenten in de stad en – hou je vast – het aantal koffiezaakjes per hoofd van de bevolking. Al deze scores zijn bij elkaar opgeteld en vormen een gemiddelde. Het Deense Kopenhagen voert de lijst aan en Amsterdam staat op een 19e plaats.

Gevraagd naar dit onderzoek, kunnen Lars Crama en Wouter van Rooijen van Up!Rotterdam een spottend lachje niet onderdrukken. “Heb je gezien op welke plek Tel Aviv staat? Bungelt ergens onderaan. Vraag mensen die hier verstand van hebben en die zullen deze stad ergens bovenaan zetten.”

Up!Rotterdam is een publiek private samenwerking vanuit de gemeente Rotterdam dat innovatieve start-ups probeert te helpen bij hun groei. Bij UP!Rotterdam ligt de nadruk op talent, markt, kapitaal en het versterken van het ecosysteem.

“De markt, het aantal investeringen of de hoeveelheid talent zijn natuurlijk zaken die goed te meten zijn. Zonder talent, kapitaal of een duidelijke markt kun je als start-up niet groeien. Maar hierbij spelen ook andere dingen die veel minder makkelijk te meten zijn. Hoe verbonden is ons ecosysteem? Hoe verhoudt zich dat tot andere ecosystemen? Kan een ondernemer snel terecht bij investeerders of andere partijen die hem verder helpen? Zeker voor een internationale regio als Rotterdam is die verbondenheid met andere ecosystemen belangrijk.”

Te weinig start-ups groeien door

In 2019 begon Up!Rotterdam met het in kaart brengen van het start-up ecosysteem in de metropoolregio van de havenstad. Van nog geen duizend start-ups toen naar bijna 1800 nu, goed voor een marktwaarde van ruim 3 miljard euro. Het laat zien dat de bedrijvigheid in de lift zit. Van Rooijen: “Maar van al die start-ups groeit maar een klein percentage door naar scale-up. Dat geldt overigens niet alleen voor deze regio, maar ook voor de rest van Nederland. Door met ondernemers samen te kijken waar ze behoefte aan hebben proberen we ze verder te helpen.”

Dat gebeurt volgens hem niet vanuit ‘een ivoren toren’. “We doen dit marktgestuurd en kijken samen met ons netwerk wat nodig is”, legt hij uit. Dit netwerk bestaat uit ondernemers, academici, investeerders, accelerators, incubators en andere personen of instellingen. Crama vult hem aan: “Van de top 10 procent bedrijven weten we precies waar ze naar op zoek zijn om te groeien. Zo stellen we ondernemingen gericht voor bij internationale VC’s. Een scale-up die werkt met waterstof heeft baat bij een andere investeerder dan een scale-up die business to business software as a service aanbiedt.”

Zowel Crama als Van Rooijen vinden dat ranglijsten, zoals die van Money, minder op stadsgrenzen zouden moeten focussen. Zo is het Rotterdamse ecosysteem breder dan de stad, ook Delft en omringende gemeenten vallen hieronder. “Rotterdam wordt vaak geassocieerd met de haven. Dat klopt, maar het is zoveel meer. Door als regio samen op te trekken kunnen we die ideale combinatie van ondernemerschap en technologische innovaties veel beter naar buiten brengen.”