Overslaan en naar de inhoud gaan
bubbleflush

Dennis vindt toiletreiniger uit: 'Geen vieze randen meer in wc'

Bron: Marijke Helsloot-Van der Ven, INDEBUURT, maart 2024.

Dennis Luiten (50) ergerde zich suf aan zijn vuile wc-pot vol. Dat moest anders kunnen, dacht deze Zoetermeerse uitvinder. Met zijn vriend Hidde Reitsma (48) bedacht hij de BubbleFlush, die de wc-pot snel en perfect reinigt.


Dennis heeft al eerder producten bedacht en ontwikkeld. "Sommige ideeën spoken wel jaren door mijn hoofd. Voor elk technisch probleem verzin ik een nieuw gereedschap of een handig apparaatje. Zo heb ik ooit een werktafel bedacht waarin computersystemen en de bekabeling zijn ingebouwd en weggewerkt in het werkblad. De werktafels zijn in gebruik op hogescholen en universiteiten."

Op een ochtend vroeg Dennis zich tijdens het elektrisch tandenpoetsen af of dat niet wat sneller kon. Hij bedacht een nieuw soort tandenborstel. "Eentje die met waterdruk in één keer binnen een paar seconden je hele gebit poetst. Snel en effectief dus." Dennis besprak dit samen met zijn vriend Hidde die dagelijks in een tandtechnisch laboratorium werkt. Er bleek echter allerlei wet- en regelgeving te hangen aan verzorgingsproducten. Hij zette zijn idee in de ijskast.

Vieze randen

Thuis ergerde Dennis zich al langer aan de viezigheid in het sifon van het toilet. "Bij elk toiletbezoek keek ik steeds tegen die vuiligheid aan." Met agressieve schoonmaakmiddelen probeerde hij kalkaanslag en vuil weg te schrobben, maar op den duur lukte dat niet meer. Dennis dacht aan zijn tandenborstelidee en besprak dat op een avond met zijn vriend Hidde.

Die raakte enthousiast, dus besloten ze samen een testmodel te maken, dat ze van een bekend Nederlands schoonmaakbedrijf mochten uitproberen in de toiletruimtes van een psychiatrische inrichting. "Daar was een schoonmaker die met zuren en bleek de toiletten probeerde te reinigen. Met zuur haal je kalk weg, chloor bleekt alleen de vlekken. Echt schoon wordt het dan niet. We demonstreerden ons model en binnen korte tijd was ons testtoilet schoon."

Hoe werkt dit dan? De BubbleFlush lijkt op een soort bladblazer. Die gebruikt een ultrasoon geluid, waardoor luchtbellen ontstaan in het water. Die bellen imploderen (het tegenovergestelde van exploderen) waarbij de druk van binnenuit naar buiten knalt. Die hoge waterdruk in combinatie met hoge temperaturen zorgt ervoor dat vuil en kalk loslaten en dat de pot brandschoon wordt.

Weer lekker schoon

Later mochten Dennis en Hidde bij twintig klanten van het schoonmaakbedrijf de BubbleFlush testen en demonstreren. Ze maakten een foto vooraf en gebruikten de krachtige borstel een minuut lang in de toiletpotten. "We bekeken welk vuil er loskwam en trokken de wc's door. Daarna maakten we een foto van het resultaat", zegt Dennis. Alle potten zagen er weer lekker schoon uit."

Het schoonmaakbedrijf was zo enthousiast dat hun schoonmakersalleen nog wc's reinigen met de Zoetermeerse uitvinding. "Het is een snelle en milieuvriendelijke oplossing", zegt Dennis. "Wij mensen gebruiken zoveel schoonmaakmiddelen om de wc schoon te krijgen. Weet je hoeveel chemicaliën we met zijn allen de natuur in spoelen?"

Voorlopig gebruiken alleen bedrijven nog de BubbleFlush. Dennis hoopt dat straks ook particulieren ermee aan de slag kunnen. "Thuis gebruik ik het toilet op de bovenste verdieping als testobject. Ik laat expres kalk en vuilresten ontstaan in de pot. Na een tijd zet ik de BubbleFlush erop. Vrienden en familie vinden het alvast een handig ding!"