Overslaan en naar de inhoud gaan
scaleup

ScaleUp leiderschap verandert

Als scaleup ondernemer ben je een ander type leider dan in de startup fase. In de startup fase draait alles om de visie van de ondernemer zelf en moet je als ondernemer leiderschap tonen over alle deelgebieden: van strategie tot product tot uitvoering tot personeel.

In de scaleup fase verandert dit. Wanneer je van 10 tot 50 medewerkers groeit en vervolgens van 50 naar 100, dan is er één overkoepelende factor die jouw groeisnelheid en groei kwaliteit bepaalt: het ontwikkelen van je mensen. Groeien je medewerkers, dan groeit je organisatie. Stagneert de groei van je medewerkers, dan stagneert de groei van je organisatie. Elke scaleup ondernemer herkent dit (en waarschijnlijk komen er ook specifieke namen bij je op). Overigens geldt dit niet alleen voor je medewerkers; het geldt ook - vooral! - voor de ontwikkeling van je MT / directie leden. 

Wil jij deze ontwikkeling serieus nemen, dan start je bij jezelf! Als scaleup leider ben jij namelijk dé persoon om ontwikkeling en groei te stimuleren in alle lagen van je organisatie. Wil je dit goed uitvoeren? Dan is het tonen van coachend leiderschap essentieel. Dit vergt een switch in denkwijze, maar ook in de uitvoering over je rol als leider / ondernemer. Waar je normaal een focus hebt op de dagelijkse operatie, focust een coachend scaleup leider zich minimaal 50% op het vinden en ontwikkelen van de beste mensen in de branche. Hierbij zijn coachingsvaardigheden, gericht op het coachen van professionals, allesbepalend.

Het ontwikkelen van je mensen: waar begin je?

Je wilt als scaleup leider leren hoe jij je mensen naar een hoger niveau coacht. Dan is het goed om te starten bij de basis: wat hebben jouw mensen eigenlijk nodig om te excelleren? 

Hoog salaris? De juiste tools? Goede onboarding? 

Hiervoor kun je heel veel onderdelen benoemen, maar wat wij de afgelopen 10 jaar van scaleup ondernemers horen is dat er 3 thema’s het belangrijkste zijn voor A-spelers (de top 10% beste medewerkers uit je branche): duidelijkheid, groei en ambitie. Mensen willen vooral weten wat er verwacht wordt in hun rol (=duidelijkheid), zij willen gecoacht en ontwikkeld worden door A-managers (=groei) en ze moeten een ambitieus plan hebben om met A-players aan te werken (=ambitie).

Rolduidelijkheid

De basis begint bij duidelijkheid, meer specifiek bij rolduidelijkheid; welk gedrag verwacht je van je medewerker? Het is niet voor niets dat de eerste vraag van ‘s werelds meest gebruikte ‘people engagement’ survey (van Gallup) is: ‘I know what is expected of me at work’. Wil jij als scaleup leider rolduidelijkheid goed invullen, zorg er dan minimaal voor dat de medewerker het volgende weet:

  • Taak: wat de belangrijkste terugkerende werkzaamheden zijn in zijn rol.
  • Uitvoering: hoe deze uitgevoerd moeten worden (wat de standaard is qua kwaliteit en snelheid).
  • Resultaat: hoe resultaat in de rol wordt gemeten.
  • Impact: wat de impact van deze werkzaamheden zijn op de business en op andere processen.

Vul je dit in en meet en bespreek je dit regelmatig, dan heb je de eerste stap in het ontwikkelen van je mensen gelegd, namelijk: richting en duidelijkheid geven. De tweede stap is de uitvoering van coachend leiderschap. Dit is de manier waarop jij jouw medewerker coacht en faciliteert om a) de beste versie van zichzelf te worden, b) buiten én binnen jouw organisatie. 

Maar hoe doe je dit? Hoe coach jij jouw mensen tot een hoger niveau, als mens en als professional? 

Start met de volgende basis:

  • weten wie je bent.
  • weten hoe je verbinding maakt.
  • weten hoe je coacht.