Overslaan en naar de inhoud gaan
accelerators

Helft Nederlandse accelerators verlangt aandelen van startups

Accelerators blijken niet zelden te azen op deelnemingen in kleine bedrijven. Liefst de helft van de accelerators in Nederland geeft aan weleens een belang in deelnemende startups te nemen. Het gemiddeld genomen belang is 18 procent en startups zouden daar gemiddeld 230.700 euro voor terugkrijgen.

Bron: MT/Sprout - 1 april 2022.

Aandelen accelerators

De helft van alle geënquêteerde accelerators stelt weleens aandelen in deelnemende startups te nemen, 38 procent geeft aan dit in de regel te doen en voor 12 procent geldt dat zij hier soms toe overgaan.

De omvang van het belang varieert, van 2 procent tot zelfs een meerderheidsbelang. Gemiddeld komt het belang dat de door MT/Sprout geënquêteerde accelerators stellen te nemen, uit op 18 procent. Startups zouden daar gemiddeld genomen 230.700 euro aan waarde voor terugkrijgen, met uitschieters naar boven (1,5 miljoen euro) en beneden (10.000 euro).

De aandelen die accelerators nemen, kunnen veel geld opleveren bij een exit – een belangrijk onderdeel van het verdienmodel van sommige programma’s. In totaal claimen de ondervraagde accelerators 89 exits.

Lees het hele verhaal

Het complete verhaal en volledige onderzoek van MT/Sprout valt via de link te lezen. ‘We hebben keihard moeten onderhandelen.’