Overslaan en naar de inhoud gaan
alternatieve financiering

Deze alternatieve financieringsinstrumenten zijn er voor startups

MT/Sprout in samenwerking met re:cap - Startups hoeven voor financiering niet meer alleen aan te kloppen bij venture capital. Er zijn steeds meer alternatieve financieringsmogelijkheden. Voor de juiste keuze daarin moeten startups eerst de beschikbare opties evalueren en afwegen. Dit zijn de mogelijkheden.

Financiering speelt een cruciale rol in het succes van startups. Daarbij is geld buiten het traditionele systeem steeds vaker een optie. Alternatieve financiering wint terrein waar bankinstellingen strenge criteria als tastbare activa en stabiele kasstroom blijven hanteren en de markt van venture capital in een dip zit.

Bij het zoeken naar alternatieve financiering is het cruciaal voor startups om te beseffen dat elke mogelijkheid zijn sterke en zwakke punten heeft. Sommige zijn geschikter voor marketinginvesteringen, terwijl andere handiger zijn bij toetreding van een markt. Er is in feite geen universele oplossing. Maar hoe kies je als startup dan de juiste financiering?

Zorgvuldig evalueren van de financieringsbehoeften

Het is essentieel om zorgvuldig de financieringsbehoeften en doelstellingen te evalueren. Zo moet elk beginnend bedrijf de toelatingscriteria en eisen onder de loep nemen: waar heb ik het kapitaal voor nodig? Hoeveel geld heb ik nodig? Hoeveel risico wil ik nemen? Wat zijn de voorwaarden?

Ongeacht de antwoorden op deze vragen moeten startups voorzichtig zijn bij het overwegen van alternatieve financieringsmogelijkheden, met name schuldfinanciering. Als je schulden aangaat, dan moet daar rente over betaald worden. Daarom is het zelden verstandig om een grotere financiering aan te vragen dan nodig is.

Alternatieve financiering kun je gebruiken om een stap naar winstgevendheid te zetten door de kasstroom te verbeteren en sneller break-even te draaien. Startups kunnen de financiering ook gebruiken om een kasbuffer te creëren die de looptijd verlengt, zodat extra maanden financiële stabiliteit ontstaat tot de volgende financieringsronde.

MT/Sprout en re:cap gaan hier dieper in op de verschillende alternatieve financieringsopties die beschikbaar zijn voor startups.