Overslaan en naar de inhoud gaan
dreamteam startup

4 succesfactoren voor het start-up dreamteam

Het succes van een start-up valt of staat met het team. Waar moet het perfecte start-up team aan voldoen?

Bron: De Breed & Partners, 29 maart 2022

Er zijn verschillende rollen die elkaar aanvullen

Een winnend voetbalteam bestaat nooit uit ‘s werelds 11 beste aanvallers. Het gaat er niet om hoe getalenteerd iemand is of hoe goed iemand een bepaalde skill kan uitvoeren, het gaat om het vormen van het team om je focus heen. Een veelgemaakte fout van founders is dat ze op zoek gaan naar mensen met dezelfde skillset, hetzelfde karakter en dezelfde sterke en zwakke punten. Je bent juist op zoek naar mensen die verschillend zijn en elkaar aanvullen.

Werken met dezelfde visie

Diversiteit binnen een team is belangrijk, maar er zijn ook zeker zaken die jullie als team gemeen moeten hebben. Denk aan mensen met passie voor de visie van jouw start-up, mensen die goed met stress om kunnen gaan en die goed in samenwerken zijn. Het werken bij een start-up kan soms een achtbaan zijn. Er zijn continu ups-and-downs, wat soms frustrerend is. Je wil geen mensen in je team die zich hierdoor gemakkelijk uit het veld laten slaan. Ook samenwerken is heel belangrijk. Binnen de start-up cultuur draait het om brainstormen, samen komen tot oplossingen komen en ideeën implementeren.

Er wordt regelmatig feedback gegeven

In de vroege fase van een start-up doet iedereen vaak een beetje van alles. Daarom is het belangrijk dat je elkaar continu feedback blijft geven. De cultuur van het bedrijf bepaal je met z’n allen en als iemand niet op het juiste spoor zit kun je deze maar beter op tijd ingrijpen zodat er geen verkeerde gewoonte wordt aangeleerd. Het is niet de bedoeling dat er alleen negatieve feedback wordt gegeven, juist het erkennen van iets dat goed ging zorgt voor een hoge productiviteit en dat iemand intrinsiek gemotiveerd blijft om doelen te kunnen halen. 

Investeer in talent

Voor start-ups zijn werknemers een grote kostenpost. Budgetten zijn niet hoog en geld moet slim besteed worden. Daarom is het belangrijk dat alleen de juiste mensen worden aangenomen. Mensen die hun sporen hebben verdiend en daadwerkelijk grote waarde zullen toevoegen aan je bedrijf. Grote bedrijven zullen niet ten ondergaan door medewerkers zonder verantwoordelijkheidsbesef die de kantjes ervan aflopen – voor een startup betekent een middelmatige medewerker echter een onontkoombare ondergang.

Jouw start-up verder vormgeven?

Iedere derde donderdag van de maand organiseren wij Start-up Thursday. Op deze dag sparren wij in een digitaal 1-op-1 gesprek over jouw innovatieve vraagstukken. Deelnemen is gratis. Het is wel van belang dat je ingeschreven staat bij de Kamer van Koophandel.

Meer weten over Start-up Thursday? Klik hier en ontdek alles!

De data van Start-up Thursday staan ook op de agenda van scalebooster.