Overslaan en naar de inhoud gaan
Lotte de Bruijn, algemeen directeur NLdigital

5 vragen aan Lotte de Bruijn, algemeen directeur NLdigital

29/09/2020 - Aan de hand van vijf vragen vertelt Lotte de Bruijn over haar visie op de staat van digitalisering in Nederland en wat het volgende kabinet kan doen om de mogelijkheden van digitalisering beter te benutten.  

Nederland staat vooraan in de digitale lijstjes, toch is de vraag, zien en benutten we de kansen van digitalisering wel voldoende? En hoe houdt Nederland zich internationaal?

Nederland zit in de voorste linies, maar wordt steeds meer ingehaald op de internationale digitale ranglijsten. Niet omdat wij minder goed zijn, maar omdat anderen inmiddels de kansen van digitalisering beter benutten. 

Daarbij speelt ook dat we in Nederland soms de neiging hebben om te lang te blijven hangen in de risico’s. Ik zeg zeker niet dat we naïef moeten zijn over de risico’s die digitalisering ook met zich meebrengt, maar we moeten wel blijven ontwikkelen en vooruitgaan. Covid-19 heeft een versnelling gebracht in digitalisering, en ik hoop dat deze vaart blijft. Dit momentum moeten we vasthouden. Om dit voor elkaar te krijgen is het uiterst belangrijk dat alle betrokkenen met elkaar in gesprek blijven.

De Tijdelijke Commissie Digitale Toekomst (TCDT) bepleit een Kamercommissie Digitale Zaken en betere kennis van politici over digitaal. Vindt u dat politici meer inhoudelijke kennis moeten hebben over digitaal/andere sleutel technologieën?


Het is de taak van de politiek om geïnformeerd kaders te scheppen. Bij digitalisering is dat best een opgave, zeker omdat digitalisering overal is, vrij complex is en continu en snel verandert. De kaders moeten daarom flexibel zijn en bij te stellen. Dat vraagt om een overheid en politiek die open staan voor input en feedback vanuit bedrijfsleven en maatschappij.

NLdigital zet zich in om de digitale transformatie mogelijk te maken. Welke trend, mede vanuit jullie leden, zie je dat in de volgende regeerperiode groot gaat worden?


Interessant vind ik de ontwikkeling die ik bij enkele van onze leden zie, namelijk het gebruik van avatars voor vergaderingen. Zo heb je meer het gevoel dat je fysiek bij elkaar bent. Maar welke specifieke trend nu echt groot gaat worden is lastig aan te wijzen. Wel is duidelijk dat vrijwel alle nieuwe trends en technologieën bouwen op data. Data rules the world. Het feit dat in de huidige economische situatie, de bedrijven die wel goede cijfers blijven halen veelal de transitie naar digitaal en data hebben gemaakt, illustreert dat voor mij.

COVID-19 illustreert dat overheden en bedrijven snel konden reageren op onvoorziene crises. De al groeiende trend van digitale transformatie werd daarmee aanzienlijk versneld. Als je nu één ding zou mogen versnellen voor komende kabinetsperiode, wat zou dat zijn en waarom?


NLdigital zet met stip op één de inclusieve digitale vaardigheden. Het is eigenlijk beschamend dat dat in Nederland nota bene nog niet goed van de grond komt. In het primaire onderwijs zouden leerlingen al in aanraking moeten komen met de digitale wereld. Daarnaast zie ik dat bepaalde bedrijven niet genoeg technisch geschoold personeel kunnen aantrekken, terwijl een grote groep werklozen thuis op de bank zit. Deze twee groepen moet je samenbrengen.

Er wordt op dit onderwerp veel gesproken in de politiek (lees: NL Leert Door), maar de echte actie blijft uit. Plat gezegd denk ik dan, “niet lullen maar poetsen”. Inclusiviteit is hierbij ook heel belangrijk, dat iedereen in de samenleving toegang heeft tot om- en bijscholing. Alleen als digitalisering voor iedereen is, is het succesvol!

Ten slotte, wat moet de politiek in het volgende Regeerakkoord absoluut vastleggen om als samenleving verantwoord te kunnen digitaliseren?


Het is een no brainer dat digitalisering verantwoord moet gebeuren. Ik denk dat juist ruimte in wet- en regelgeving voor lokale initiatieven en proeftuinen zou helpen. Deze tijd waarin iederéén nog zoekt naar de waarde van digitale oplossingen heeft baat bij digitale beschutte plekjes om nieuwe ideeën uit te mogen proberen. De politiek heeft namelijk ook de verantwoordelijkheid om haar burgers optimaal te laten profiteren van alle goeds dat digitalisering ons kan brengen. Hiervoor moet de Kamer ook experimenten durven toestaan, en soms fouten. Dat is niet makkelijk, maar wel hard nodig.

Een goed voorbeeld hiervan vind ik de corona-app. Deze digitale tool kan bijdragen om Covid-19 in te dammen, maar er was geen ruimte voor testen en experimenteren zonder zeer forse kritiek. De overheid zou denk ik zelf baat hebben bij een zandbak om te experimenteren, feedback te krijgen vanuit het bedrijfsleven en de maatschappij, en te leren van fouten.