Overslaan en naar de inhoud gaan
cybersecurity

Cybercrime: wat kan er allemaal fout gaan bij je medewerkers?

Bron: ikwilmobielwerken.nl, 2 mei 2023.

Het maakt niet uit hoe goed je jouw data, software en systemen ook beveiligt. Als je medewerker op een foute link klikt, gaat het goed mis. In dit artikel vind je voorbeelden van situaties waar medewerkers de achterdeur per ongeluk wagenwijd open lieten staan voor cybercriminelen, of eigenhandig datalekken veroorzaakten.

Cybercrime wordt een steeds groter probleem, blijkt uit onderzoek van ABN AMRO in samenwerking met onderzoeksbureau MWM2. Waar in 2020 nog 29% procent van de bedrijven slachtoffer was geworden van cybercrime, was dat in 2021 maar liefst 45%.Dit is deels te wijten aan een flinke professionaliseringsslag onder cybercriminelen, en deels aan de digitalisering van bedrijven.

Wanneer bedrijven digitaler werken, zijn zij gevoeliger voor beveiligingslekken bij softwareaanbieders. Dat zagen we bijvoorbeeld in 2021 toen hackers via een lek in mailprogramma Microsoft Exchange toegang kregen tot ruim 1200 Nederlandse mailservers

Ook is er bijvoorbeeld meer kans dat medewerkers onoplettend zijn en per ongeluk gevoelige data delen. Ook is de kans dat zij slachtoffer worden van phishing groter. Benieuwd hoe je de security awareness van medewerkers kunt verhogen? Dat lees je in dit artikel met vijf slimme tips.