Overslaan en naar de inhoud gaan
maatregelen

De coronacrisis: Overzicht maatregelen

Op dinsdag 15 maart 2022 kondigde het kabinet aan de coronamaatregelen verder af te schalen. Het thuiswerkadvies vervalt per direct. Vanaf 23 maart verdwijnt de mondkapjesplicht in het openbaar vervoer, hoeven bezoekers van grote evenementen zich niet meer te testen en kun je vanuit Europa zonder vaccinatiebewijs inreizen.

De enige regel die na 23 maart blijft is de isolatie voor mensen die positief zijn getest op corona. Daarnaast wordt van iedereen met coronaklachten verwacht dat zij een zelftest doen. Basisadviezen, zoals handen wassen en niezen in je ellenboog, blijven bestaan. Het kabinet heeft nog geen nieuw weegmoment gepland.

Tot 23 maart 2022 gelden onderstaande versoepelingen, maatregelen en verplichtingen.

Versoepelingen en maatregelingen

  • Alle bedrijven mogen normale sluitingstijden aanhouden.
  • 1,5 meter afstand houden is nergens meer verplicht, maar is nog wel verstandig.
  • De mondkapjesplicht geldt alleen nog in het openbaar vervoer en op vliegvelden.
  • Er gelden geen maximale bezoekersaantallen meer.
  • Het coronatoegangsbewijs vervalt bij nachtclubs, discotheken, festivals en evenementen tot 500 bezoekers.
  • Bij evenementen met meer dan 500 bezoekers binnen moet iedereen een negatieve testuitslag laten zien (1G). Bijvoorbeeld in de nachthoreca. Een vaste zitplaats hoeft niet.

Adviezen

  • Op drukke plekken is het advies om 1,5 meter afstand houden.
  • Was regelmatig je handen en hoest en nies in je elleboog.
  • Blijf thuis bij klachten en doe een (zelf)test.
  • Ventileer binnenruimtes en zorg voor frisse lucht.

Reizen

Voor reizen en inreizen binnen de EU en daarbuiten gelden onderstaande regels.

Reizen binnen EU

Vanaf 25 februari 2022 heb je altijd een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of testbewijs nodig als je terugreist uit een land binnen de EU/Schengen. Ook als het coronarisico in dat land klein is. Binnen de Europese Unie (EU) en de Schengenlanden kun je in coronatijd reizen met een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of testbewijs. Je hoeft meestal niet in quarantaine bij aankomst op je bestemming. De EU-reisregels gelden ook voor een aantal landen en gebieden die officieel niet bij de EU of Schengenlanden horen. Check voor vertrek altijd de geldende regels van het land waar je naar toe gaat.

Reizen buiten EU

De coronasituatie in een land is niet langer doorslaggevend voor de kleur van het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Alle veiligheids- en gezondheidsrisico’s wegen weer mee. Vanaf 25 februari is er geen quarantaineplicht bij terugkomst in Nederland.
Het advies aan reizigers blijft: ga goed voorbereid op reis. Er gelden nog altijd maatregelen in het buitenland. Denk aan testverplichtingen, QR-codes en mondkapjes. Dus lees het hele reisadvies op Wijsopreis.nl of in de Reisapp van Buitenlandse Zaken: voordat je boekt, vlak voor vertrek en tijdens de reis.

Meer weten

Om ondernemers tegemoet te komen is een regelingenpakket samengesteld. Lees alles hierover over op deze regelingenpagina.