Overslaan en naar de inhoud gaan
250 groeibedrijven

De Top 250 snelst groeiende bedrijven van Nederland 2024

Elk jaar onderzoekt ECE, in samenwerking met nlgroeit, welke Nederlandse bedrijven het snelst groeien. Hierbij is gekeken naar de absolute en relatieve groei van bedrijven met minimaal 10 FTE. Dit onderzoek wordt samengevat in een rapport over de groei van ondernemingen in Nederland en de publicatie van een lijst met de 250 snelst groeiende bedrijven van Nederland. 

Key takeaways van 2024

De belangrijkste ontwikkeling van de Top 250 2024 is de opkomst van bedrijven die snelle groei weten te combineren met het maken van een positieve maatschappelijke impact, zij benutten kansen rondom grote maatschappelijke transities.

Meer volwassen bedrijven

Het landschap van snelle groei verschuift naar meer volwassen bedrijven. De groep van dit jaar bestaat uit de oudste bedrijven tot nu toe, met een gemiddelde leeftijd van 16,4 jaar. Dit zet de trend voort van een toenemende gemiddelde bedrijfsleeftijd, die steeg van 11 jaar in 2022 naar 13,4 jaar in 2023.

Noord-Brabant in top 3

Noord-Brabant nieuw in de top 3 van economische krachtpatsers na Noord- en Zuid-Holland. Voor het eerst overtreft provincie Noord-Brabant provincie Utrecht met 30 groeibedrijven tegenover de 22 in Utrecht. Noord-Holland blijft de leidende provincie met 104 snelgroeiende bedrijven, hoewel dit een daling is ten opzichte van de 114 van vorig jaar. Zuid-Holland verzekert opnieuw de tweede plaats, met een stijging van 35 naar 51 snelgroeiende bedrijven. Onze bevindingen suggereren dat het hart van het Nederlandse ondernemers-ecosysteem kan verplaatsen en mogelijk zullen we meer verrassende veranderingen in de top 3 provincies zien in de komende jaren.

Meer vrouwelijke leiders

Meer vrouwen in leiderschapsposities. Dit jaar hebben 78 van de Top 250 bedrijven (32,5%) ten minste één vrouwelijke oprichter of C-level manager. Meer vrouwen in leiderschapsposities is een positieve verschuiving, maar de genderkloof blijft aanzienlijk.

Meer focus op duurzaamheid

Voor het eerst staan drie NGO’s en zeven B Corps in de Top 250, wat bewijst dat opschalen niet meer is voorbehouden aan traditionele, winstgerichte bedrijven. De focus op duurzaamheid is evident met zeven B Corps in de Top 250 en bijna de helft van de Top 250 bedrijven van 2024 die aangeeft actief te werken aan het behalen van de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties.

131 nieuwkomers

De Top 250 groep verwelkomt 131 nieuwkomers. 93 bedrijven van de Top 250 2023 hebben hun plaats in de groep behouden, vergeleken met 69 bedrijven een jaar eerder. Dit is een positief teken omdat het aantoont dat meer bedrijven erin slagen hun snelle groei vast te houden, ondanks de uitdagingen die opschalen met zich meebrengt, zelfs voor de meest getalenteerde ondernemers. Bovendien hebben 26 bedrijven die eerder in de Top 250 stonden, maar in 2023 niet, zich opnieuw bij de groep aangesloten.

Recap

Highlights from this year’s report are: 

  • There are 131 newcomers – companies that have never been featured in the Top 250 before;
  • The average company age is 16.4 years, showing a trend in high-growth landscape shifting towards more mature companies;
  • North Brabant enters the top three of the country’s economic powerhouses, after North and South Holland keeping their respective first and second place;
  • 78 companies (32.5%) have at least one woman founder or C-level manager;
  • For the first time, Top 250 includes three NGOs and seven B Corps.